Online vakantie boeken tips!

Voordat ik 4 jaar geleden het roer omgooiden en mij ging omscholing tot interieurontwerper en stylist. Had ik in de 7 jaar als reisbureau manager gewerkt. Niet gek dus dat ik heel wat weet over vakantiereizen, zakenreizen en alles wat daar bij komt kijken.
Dit zijn mijn tips voor het boeken van een vakantie:

Let op: weet met wie je zaken doet!

Hoe check of een reisorganisatie ‘professioneel’ is?
Controleer of adresgegevens, telefoonnummer en een eventueel bezoekadres van de reisaanbieder op de site staan. Bedrijven zijn verplicht dit op de website te vermelden. Deze informatie is belangrijk om te weten bij wie jij jouw vakantie onder brengt en  aan wie je de reissom al voor vertrek moet voldoen. Bij de Kamer van Koophandel (www.kvk.nl) kun je checken of het bedrijf officieel op het adres staat geregistreerd. Let er tevens op dat de reisorganisatie ANVR en SGR geregistreerd is.

Boeking = boeking

Maak een eigen checklist, zodat je weet wat je belangrijk vind bij een vakantie. Door vooraf goed na te denken over de invulling van je vakantie voorkom je een miskoop. Vooral op internet is de verleiding om snel te boeken groot. Voor reizen die je boekt op het internet geld dat (mits ander vermeld) er geen bedenktijd geen wettelijke bedenktijd geld. Boeking is boeking. Wanneer je de bevestiging hebt ontvangen is de reis definitief.

Let op verborgen en bijkomende kosten

De administratiekosten, extra toeslagen voor je bagage, de hoogseizoen toeslag… reisorganisaties maken gebruik van een tal van manieren om jou extra te laten betalen. Op internet heb je ook nog eens last van veelprijsconcurrentie groot, een reis kan goedkoper lijken maar als alle bijkomende kosten hoger zijn als bij de concurrent kan een reis alsnog duurder uitvallen. Vergelijk zelf, want niet alle vergelijkingssite’s zijn even ‘eerlijk’.
In Nederland is afgesproken dat alle onvermijdelijke kosten in de prijs moeten zijn opgenomen. Controleer altijd voor boeking of dit inderdaad zo is.

Reisdocumenten en vaccinaties

Voordat je boekt (zeker last-minut) check welke reisdocumenten je nodig hebt, of er een visa en vaccinaties nodig zijn. Bij boeken op internet moet je dit zelf bekijken en is er geen reisadviseuse die jou hier op moet wijzen. Meer informatie hierover vind je ook op de website van de ANWB.

Print alle reisinformatie over je reis

Print je boekingsbevestiging en de voorwaarden uit. Zo kun je later zien wat er bij boeking afgesproken is. Het wil namelijk nog wel eens gebeuren dat de informatie tussentijds op internet wordt aangepast. Als consument heb je het recht te krijgen wat afgesproken is, zou er een zwembad aanwezig zijn en is deze er niet, dan is dit misleidend en dit mag niet. Wil je in jouw recht staan dan heb je dus de benodigde informatie op papier nodig om te bewijzen dat je het bij het rechte eind hebt.

Betaal veilig

Betrouwbare reisorganisaties bieden beveiligde betaal verbindingen. Betaal via iDEAL of creditcard en alleen via een beveiligde verbinding (https:// in de adresbalk en hangslotje onderaan de pagina). Veilig betalen is belangrijk om zeker te weten dat het geld op de plaats van bestemming komt en te voorkomen dat een organisatie er met je gegevens van door gaat. Voor betaling met de creditcard worden door sommige aanbieders extra kosten gerekend, let ook weer hier op de verborgen kosten.

Vakantieveilingen

Super leuk, meebieden op een website voor een vakantie  ‘te mooi om waar te zijn’ is voor de prijs die ze er voor rekenen. Helaas in de praktijk blijkt de reality soms anders. Kamertjes achteraf gelegen, bijkomende kosten voor het vliegtuig, en die irritante snelweg naast het hotel die je uit je slaap houdt. Weet waar je op mee biedt en wat je boekt! Ook bij veiling zites komen er vaak nog verborgen kosten bij. Niet alleen voor de organisatie zelf maar denk ook aan hotels die je ter plaatse flink laten betalen voor verplichte maaltijden. Bij de meeste veilingen kun je ook niet meer annuleren en vaak zijn de leveringsvoorwaarden minder gunstig.

Reis en annuleringsverzekering

Geloof mij verzekeringen m.b.t. vakanties zijn niet duur. De kosten die je ‘voor je kiezen krijgt’ als er iets gebeurt en je hebt deze verzekeringen niet zijn vaak vele malen hoger. Verzekeren loont. Ik heb ooit eens mee gemaakt dat iemand bij de wintersport gerepatrieerd moest worden met een helikopter. Kosten 17.500 euro, en deze onverzekerde mensen liggen nu naar 4 jaar nog ‘krom’ voor het het afbetalen van de schade. En dat voor een gebroken been en wat kneuzingen op de pistes. Kijk ook goed of je de juiste clausule heb, bijvoorbeeld een Europese of werelddekking.  Een wintersport dekking of extreme sporten, dat leuke rondje op de jetski kan namelijk zomaar eens niet verzekerd zijn.
Ga je ieder jaar voor tenminste 800 euro op vakantie, dan zijn doorlopende verzekering absoluut goedkoper dan kortlopende.

Bron: ANWB

Deze reisorganisaties kan ik aanbevelen:

Arke.nl

Actievandedag

De Jong Intra vakanties

Centerparcs.nl

Sunweb Algemeen 2Sunweb Vakanties, Sunweb Wintersport en Sunweb Autovakanties

Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was hereElizawashere.nl

Reis vergelijking en beoordeling website:

Zoover Vakantie Beoordelingen

No Comments Yet.

What do you think?